I 2018 besluttede PKA at ekskludere og sælge 35 olie- og gasselskaber og sætte 19 på observationslisten. Samtidig har PKA nu ekskluderet 58 selskaber, som genererer over 90% af sin forretning fra kul. Dette er en del af PKA’s langsigtede investeringsstrategi, hvor selskaber, der ikke tilpasser sig Paris-aftalen, anses som finansiel risiko. Siden PKA påbegyndte eksklusionen har selskaberne givet dårligt afkast.
OBS* MSCI dækker over 23 lande i udviklede aktiemarkeder, hvor der inkluderes 273 industrier
Efter initiativerne på kul- og olie- og gasområderne har PKA nu sat fokus på transportsektoren. Det vurderes af Det Internationale Energiagentur, at der skal være 600 millioner el- og hybridbiler på gaderne i 2040 for at indfri Paris-aftalen. Dette står i kontrast til de i dag ca. to millioner el- og hybridbiler, og udledningen fra biler og lastbiler udgør i dag ca. 16% af de globale udledninger af CO2.
Bilproducenter, som ikke investerer i udviklingen af el- og hybridbiler vil udgøre en finansiel risiko, idet elbiler i takt med den teknologiske udvikling på sigt vil være mere attraktive for forbrugerne. Derfor vil PKA have samme kritiske tilgang til bilindustrien, som til kul- samt olie- og gassektorerne – og er gået i dialog med 15 udvalgte bilproducenter, der i dag udgør 74% af PKA’s investeringer i bilsektoren.
Dialog
PKA er i dialog med 7 selskaber.
Observation
PKA har 7 selskaber under observation for at monitorere deres udvikling.
Beholdt
PKA har beholdt sine investeringer i 37 selskaber, da de enten har fremlagt en plan at omstille forretningen til mere vedvarende energikilder eller allerede er i gang med omstillingen.
Ekskluderet
PKA har ekskluderet 60 selskaber, da de ikke vil omstille forretningen til mere vedvarende energikilder.
PKA er i dialog med 19 selskaber.
PKA har 19 selskaber under observation for at monitorere deres udvikling.
PKA er i dialog med udvalgte olie- og gasselskaber for at afdække selskabernes klimastrategi. Dialogen forventes færdig i 2018.
PKA har ekskluderet 6 selskaber, da de ikke vil omstille forretningen til mere vedvarende energikilder.
PKA er i dialog med 15 selskaber.
PKA har 1 selskab under observation for at monitorere dets udvikling.
PKA er i dialog med udvalgte transportselskaber for at afdække selskabernes klimastrategi. Dialogen forventes færdig i 2019.
PKA har ekskluderet 1 selskab, da dets forretningsførelse ikke stemmer overens med PKA’s retningslinjer.
PKA deltager med ledende roller i Institutional Investor Group on Climate Change (IIGCC), hvor adm. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen er bestyrelsesformand, og Global Commission on Adaptation, hvor Peter Damgaard Jensen er Danmarks kommissær. Derudover er PKA medlem af en række organisationer, der forsøger at påvirke markedet i en mere bæredygtig retning, herunder Principles for Responsible Investment, Carbon Disclosure Project, Energy Solutions og Climate Action 100+.
Europæisk samarbejde blandt investorer, der står bag initiativer som CA100+.
Organisationen arbejde udelukkende med klimarelaterede emner.
Fremmer integrationen af et generelt øget fokus på langsigtede risici og muligheder i forbindelse med klimaforandringer.
Nyt internationalt initiativ fra 2018.
Øger fokus på vigtigheden af at tilpasse sig klimaforandringer.
Bringer regeringer, erhvervs- og privatlivet samt organisationer sammen for at adressere udfordringer ift. klimaforandringer.
Globalt samarbejde blandt investorer.
FN-støttet organisation, der fremmer arbejdet med ansvarlige investeringer.
Organisationen arbejder med alle ESG relaterede emner.
PKA er medlem, og deltager i PRI’s arbejdsgruppe om skat.
Principperne består af seks generelle retningslinjer for investorers arbejde med samfundsansvar som følges af PKA.
Arbejder for at sikre åbenhed om selskabers påvirkning af klima og miljø og derved understøtte klimainvesteringer.
Fremmer miljørapportering og risikostyring i forbindelse med at fremme en mere bæredygtig økonomi.
Siden 2002 har over 6.000 virksomheder offentliggjort miljøoplysninger via CDP.
Climate Action 100+ er et globalt femårigt initiativ. Fokus er på olie og gas, minedrift, forsyningsselskaber og bilproducenter. Organisationen er en gruppe på omkring 300 investorer, der sammen går i dialog med udvalgte selskaber (pt. 161 selskaber), som udleder store mængder drivhusgas.